Den röda huvudbyggnaden uppfördes sannolikt som kombinerat gästgiveri och bostadshus åt SJ i samband med att järnvägen anlades, möjligen redan 1862. Marken som huset byggdes på tillhörde SJ och sträckte sig då ner mot Båvens strand, vilket framgår av stadsplanen från 1885. På ett äldre fotografi från 1915 syns huset med numret 9A över ingången. Numreringen av SJ:s byggnader skedde i regel både på bangårdskartor och på byggnaden, och hus med siffran 9 var bostadshus. På en bangårdskarta från 1927 är huset också markerat som bostadshus. Samtidigt verkar byggnaden också fungerat som gästgiveri vilket det äldre fotografiet och en karta över Lindudden från 1886 antyder. Gästgiverierna ansvarade för skjutsverksamheten som de bättre bemedlade använde sig av för att förflytta sig landvägen.
I 1868 års kalender uppges att det ”vid Sparreholms jernvägsstation hålles 4 hästar för fortskaffande af resande som ankomma med bantåg, mot skjutslega af 1 Rdr milen.” Stallet låg enligt en bangårdskarta från 1927 strax öster om bostadshuset. Gästgiveriet var i bruk en bit in på 1900-talet. Gästgivare var 1865 till 1904 Erik Jonsson från Hyltinge och från 1905 till 1909 Claes Vilhelm Flodin född i Luttra. Därefter var det Johan Emil Eriksson född i Lid som tog över och drev skjutsstation fram till 1927 då den blev permanent indragen. Fastigheten ägs idag av Flens kommun.
Källa: Sörmland Museum
Precis som förr i tiden kan du övernatta i den gamla gästgivargården.
Sparreholm Bed and Breakfast har fyra dubbelrum med plats för åtta övernattande gäster. Möbler och inredningen är i en finstämd blandning av gammalt och nytt. Rummen är uppkallade efter skjutshållare Johan Emil Eriksson och hans hustru Anna, kuskarna Axel Råström och Sven Gottfrid Gustafsson.
Kontakt
Tel: 072-350 43 06
Mail: info@sparreholmbnb.se
Adress
Sparreholm Café – B&B
Landsvägsgatan 3
649 30 Sparreholm
© 2022 designed by O.D.A